Rio de Janeiro, Řeka vzdechů



Cidade Maravilhosa („Nádherné město“) je přezdívka Rio de Janeira, města uhnízděného mezi deštnými pralesy a zelenými vodami oceánu, které se vyznačuje dlouhými písečnými plážemi, tancem a karnevalem. Název druhého největšího města v zemi a bývalého hlavního města Brazílie se překládá jako „lednová řeka“, což je způsobeno špatným úsudkem prvních Portugalců, kteří připluli k těmto břehům Jižní Ameriky. Flotila portugalských karavel zakotvila u vjezdu do zálivu Guanabara 1. ledna 1502 a toto datum a skutečnost, že geografický tvar velkého zálivu připomíná ústí řeky, určuje název jednoho z nejnavštěvovanějších měst na jižní polokouli. .

Musíte vidět!

– Hora Corcovado a socha Krista Spasitele – Corcovado je hora v samotném městě vysoká 709 metrů, na jejímž vrcholu se nachází největší art deco socha na světě – socha Krista Spasitele (Cristo Redentor). Je vysoký 30 metrů, stojí na osmimetrovém podstavci a rozpětí Kristových rukou je 28 metrů.

– Cukrový bochník (Pão de Acúcar), kam se lze dostat lanovkou, je nedílnou součástí prohlídky města. Pohled z vrcholu zálivu Guanabara a město nenechává návštěvníky lhostejnými.

– Copacabana (Copacabana) je název části města a název světoznámé pláže, dlouhé čtyři kilometry, s promenádou se zvlněným motivem, dlážděná typickým portugalským způsobem, černo-bílým kamenem.

Ipanema je jednou z nejznámějších pláží světa, kde se brzy ráno vyhledává místo na písku. Místo setkávání a zábavy se jmenuje stejně jako celá městská část, ke které patří. Ipanema je zmíněna také v typické „bossa nova“ písni „Girl from Ipanema“ (Garota da Ipanema).

– Karneval a Sambadrom – Jít do Ria během karnevalu je zvláštní zážitek a vrcholem večírku je přehlídka školy samby, vlastně občanského sdružení, v tematických kostýmech na slavném Sambadromu (Sambadrome Marquês de Sapucaí), s kapacitou 70 000 míst. Karneval se koná každý rok před začátkem velikonočního půstu. Turisté mohou mít během pobytu zájem navštívit jednodenní školu samby.

– stadion Maracana (Estádio de Maracanã nebo Estádio Jornalista Mário Filho), je jedním z nejslavnějších stadionů na světě, byl otevřen 16. června 1950. let. Maracana byla pojmenována po stejnojmenné řece Rio Maracanã. Speciálním zážitkem je derby utkání mezi fotbalovými kluby Flamengo a Fluminense.

– Pláže Botafogo, Flamengo, Praia Vermelha, Saõ Conrado, Leblon, Praia Arpador – Kromě Ipanemy a Copacabany se můžete vydat i na další pláže v Riu. Některé se nedoporučují ke koupání, ale můžete se po nich projít. Názvy pláží jsou často totožné s názvy částí města, kde se nacházejí.

– Prohlídka parkůvčetně Passeio Público, nejstaršího parku v Brazílii, Quinta da Boa Vista, veřejného parku a kdysi součástí zahrad paláce São Cristóvao, sídla brazilských králů v 19. století, a Parque Lage, veřejného parku na úpatí Corcovada.

– Botanická zahrada (Jardim Botânico) je jednou z nejznámějších botanických zahrad na světě a byla založena v roce 1808 portugalským králem João VI. Veřejnosti byl zpřístupněn v roce 1922 a dnes obsahuje asi 6500 druhů rostlin.

– Katedrála (Igreja de Candelária) byla postavena po více než století a ve výzdobě interiéru představuje kombinaci barokní fasády a neoklasicistního a neorenesančního stylu.

Může nebo nemusí!

– Národní muzeum Brazílie (Museu Histórico Nacional) bylo otevřeno v roce 1922 a sídlí v koloniální pevnosti ze 16. století. Sbírka muzea zahrnuje největší numismatickou sbírku v Latinské Americe.

– Divadlo (Teatro Municipal) – Krásná budova divadla se nachází v centru města, na náměstí Cinelândia. Byl postaven v eklektickém stylu podle vzoru pařížské opery. Na vnějších zdech budovy jsou napsána jména slavných brazilských a mezinárodních umělců.

– Muzeum výtvarných uměnía (Museu Nacional de Belas Artes), je jedním z nejlepších muzeí v Jižní Americe a důležitou kulturní institucí. Vznikl v roce 1937 a mimo jiné obsahuje velkou sbírku obrazů a soch z 19. století.

– Arcos da Lapa – Akvadukt vybudovaný v 18. století, se záměrem vyřešit nedostatek vody ve městě. Nachází se v centru Ria, v sousedství Lapa.

– Národní park a les Tižuk (Floresta da Tijuca) je vlastně největší městský prales, tedy tropický prales na světě, o rozloze 32 kilometrů čtverečních a mnoho ze zmíněných památek se nachází právě v této oblasti. V roce 1961 byl vyhlášen národním parkem.

Pro chuť na sladké

– Favely – Návštěva osad, favel, na svazích města se stala nedílnou součástí turistické nabídky, ale z důvodu bezpečnosti se doporučuje pečlivý výběr zájezdu.

– Schodiště Selaron (Escadaria Selarón) je dílem chilského umělce Jorge Selaróna. Různobarevné schodiště je dlouhé 125 metrů a má celkem 250 schodů. Práce začaly v roce 1990 a skončily letos.

– Pedro da Gávea – žulová skála vysoká 842 metrů, bývala pozorovacím stanovištěm pro lodě připlouvající z Atlantského oceánu a dnes je oblíbeným cílem milovníků skalního lezení. Jsou tam zajímavé staré nápisy vytesané do skály.






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Světlana Záluská
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

2 thoughts on “Rio de Janeiro, Řeka vzdechů

  1. incidunt harum ullam culpa fugit adipisci. ea dolorem omnis illum sit tempora est omnis reiciendis aperiam dolor ex quia. repudiandae magnam tenetur veniam ex necessitatibus iure ut aut rerum debitis odio cupiditate alias eos occaecati asperiores. illo nemo tempora perspiciatis velit amet est culpa a reprehenderit sed natus et.

  2. non eum et non quod. voluptatum asperiores distinctio reiciendis molestiae officia praesentium nihil. quae ex vel qui voluptas repellat ipsa voluptatem molestiae libero. dolorem ipsam doloremque nihil vero porro ut qui alias accusamus architecto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *